Jak na správné větrání koupelny?

Jak na správné větrání koupelny?  

Správné větrání v koupelně je důležité pro odstranění přebytečné vlhkosti a zbavení se problémů s nepříjemnými pachy. Koupelna jako taková je místností se specifickým mikroklimatem. Nadměrná vlhkost a vysoké teploty pomáhají vytvářet ideální podmínky pro rozvoj mikroorganismů. Houby a plísně usazující se na různých místech jsou nevzhledné, způsobují nepříjemný zápach v místnosti a především jsou zdraví nebezpečné. To je důvod, proč je větrání v koupelně tak důležité.

Jak se zbavit nepříjemného zápachu v koupelně?

Příčin, proč je v koupelně zápach, může být mnoho. Nepříjemný pach může způsobovat záchodová mísa, sprchová vanička, umyvadlo. Nejdůležitějším krokem je zjistit příčinu problému. V prvním kroku je důležité místnost důkladně vyčistit. Důležité je nezapomenout na vyčištění odtoků, potrubí, kde se mohou nacházet vlasy, zbytky kosmetických přípravků a mnoho dalších nečistot, které se podílí na vytváření živné půdy pro mikroorganismy, jejichž působením vzniká již zmiňovaný zápach v koupelně.

Další příčinou zápachu může být ucpaný odpad, nebo také odpařená voda v odpadu například u sprchové vaničky. Podlahové topení může tento problém ještě více zhoršovat. Pokud veškeré uvedené příčiny vyloučíte, nebo odstraníte a místnost stále zapáchá, může být na vině nesprávné větrání v koupelně.

Ventilace v koupelně

Ventilace by měla být i v koupelně, která disponuje velkým oknem. Každá koupelna by měla být vybavena ventilací s mřížkou, která je základním prvkem ventilačního systému.

Ventilace v koupelně by měla být spouštěna při každém používání koupelny. Ventilátor je vhodné zkombinovat s vypínačem a časovačem, nebo si pořídit model s fotobuňkou, která bude reagovat na světlo, s pohybovým čidlem nebo s čidlem vlhkosti vzduchu. U poslední varianty se ventilátor spustí automaticky, když je nutné místnost vyvětrat a k vypnutí dojde, když je již v místnosti optimální mikroklima.

Jak vyčistit ventilaci koupelny?

Ventilátor by měl 1x ročně projít odbornou kontrolou. Vnitřek ventilačního potrubí se doporučuje čistit každých 5-6 let a tuto práci by měli provádět odborníci. Svépomocí zvládnete například vyčištění mřížky. Mřížku lze většinou jednoduše demontovat a pro její vyčištění vám bude stačit jemný bavlněný hadřík a mycí prostředek. Pro opětovnou montáž je důležité, aby byla mřížka suchá. V koupelně je dále také důležité pravidelně čistit okna i dveře.

Kam nainstalovat ventilátor?

Ventilátor se instaluje co nejdále od vstupních dveří a těsně u stropu, aby proud vzduchu mohl proudit celou místností. Pokud má být ventilátor instalován ve vlhkém prostředí, jako je například sprcha, měli byste si pořídit model se vzduchotěsným krytem a s maximálním napětím 12 V.

Kde se ventilátor nesmí používat?

Pokud máte v koupelně v provozu plynový kotel s otevřenou spalovací komorou, ventilátor byste neměli v žádném případě používat, protože může nasávat výfukové plyny a omezovat přívod čerstvého vzduchu, který je nutný pro spalování plynu. Nedostatek přívodu kyslíku může vytvářet oxid uhelnatý. Větrání v takové koupelně je zajištěno speciální konstrukcí dveří, kde se nachází ve spodní části otvory o minimální ploše cca 22cm2.

Hlavní typy větrání v koupelně

Ventilátor s mřížkou dobře poslouží v malých koupelnách, které mají do 5,5m3. Vlhký vzduch je z místnosti odsáván a čerstvý pak do místnosti proudí okny a stěnami. V letním období je toto větrání neúčinné, protože výměna vzduchu vyžaduje teplotní rozdíl mezi vnitřkem a vnějškem.

Dalším řešením je mechanická ventilace, která je instalována na výstupu ventilačního potrubí. Tato varianta je doporučována do větších koupelen a do vysokých uzavřených sprchových kabin. Ventilace může běžet nepřetržitě, nebo když je místnost v provozu, popřípadě když je překročena úroveň vlhkosti v místnosti.