Instalace akrylátové vany

Koupili jste novou akrylátovou vanu a chystáte se k její instalaci, nebo jen chcete vědět, co všechno instalace zahrnuje? Tak čtěte tento článek určitě až do konce a dozvíte se, co všechno je potřeba udělat a zajistit.

Demontáž

Demontáž původní vany je rychlá a nezabere příliš času. Nejdříve vypněte přívod teplé a studené vody. Poté odmontujeme odpad a rozbijeme obklad kolem vany. Starou vanu následně můžeme vyhodit a její místo připravit pro novou vanu. Podklad musí být srovnaný ve vodováze. Prostor zbavíme zbytků zdícího a stavebního materiálu, malty, prachu a lepidel.  

Instalace

K vaně budeme potřebovat samonosný rám a nastavitelné nožičky. Po nastavení výšky zkontrolujeme, zda je vana v rovině. Pokud není v naprosté rovině, je možné rovnosti docílit pomocí nastavitelných nožiček, které jsou buď součástí kupované vany, nebo je kupujte zvlášť. Poté můžeme připojit odpad. Zkoušku těsnosti a zapojení odpadu provedeme tak, že do vany napustíme vodu a po pár minutách ji zase vypustíme. Během napouštění a vypouštění vody sledujeme, jestli vody nikde neuniká a těsnost je 100%. Vanový odpad musí být napojen na odpadní trubku pod spádem 2-3 cm. Spojovací trubku zkraťte dle potřeby. Nastavitelné nožičky již můžeme zabetonovat a necháme řádně zaschnout.

Obložení vany

Obezdění má funkci tepelné izolace. Vanu obezdíme buď ze sádrokartonové, nebo pórobetonové desky. Během obezdívání je potřeba vytvořit revizní otvor, kde budeme umisťovat speciální revizní dvířka. Pro případné budoucí opravy odpadu jsou tyto dvířka nezbytné. Nakonec následuje obložení obkladů. Po zaschnutí obkladů je nutné pomocí silikonu utěsnit mezeru mezi obklady a vanou. K vaně se dá pořídit i krycí panel. Krycí panely jsou boční a čelní a jsou velmi snadno odnímatelné v případě potíží s odpadem. Barva krycích panelů je zpravidla vždy bílá.

 

Pokud si nejste jistí, zda montáž a demontáž akrylátové vany zvládnete, určitě oslovte odborníka, který práci udělá za vás.