Jak správně vybrat vanu?

Jak vybrat vanu?

Rozhodli jste se pro nákup vany? V našem článku se dozvíte, co všechno je u takového výběru zohlednit. 

Velikost vany

Do panelákové koupelny se většinou vejde klasická obdélníková 160cm vana. Pokud bydlíte v rodinném domě a máte velkou koupelnu. Můžete pořídit i 180cm vanu. Vždy je ale nutné prostor před nákupem vany změřit, popřípadě volit stejnou šířku a délku jako u staré vany, které se chcete zbavit a vyměnit ji za nový kus.

Obdélníková, rohová, asymetrická? Dnešní trh nabízí širokou škálu tvarů, ale opět je důležité měření, pomocí kterého zjistíte, jestli si zvolený tvar vany můžete dovolit a vejde se do koupelny. Berte vždy v potaz i prostor okolo vany, aby vás neomezoval například WC, koupelnová skříňka, otopné těleso apod.

Tip: Jelikož se obklady umisťují za vanu, je důležité zohlednit při měření prostoru i jejich samotnou tloušťku.

Pokud máte malé děti, určitě oceníte vanu rohovou. Rohová vana nabízí velkou koupací plochu, ve které se budou cítit děti komfortně a nemusí se tísnit v klasické obdélníkové. Rozměry rohových van jsou standardně 140 x 140 cm, nebo 150 x 150 cm.

Vnitřní ergonomické záhyby jsou perfektní volbou, pokud si ve vaně například rádi čtete knihu. Tyto záhyby uberou ovšem pár centimetrů místa, takže je potřeba zvážit i tuto skutečnost.

Pokud máte možnost vybrat si libovolnou velikost vany, volte podle výšky vaší postavy. Například pokud měříte 165 cm, zvolte vanu 170 cm.

72874_polysan-rosana-150x150-frame-vana-s-konstrukci--63219

Polysan ROSANA 150x150 FRAME vana s konstrukcí

Akrylát, smalt, litý mramor

Akrylát je nejčastějším materiálem, ze kterého se vany vyrábějí.

Akrylát nabízí širokou škálu tvarů s různými záhyby. Tento materiál je na omak teplý, stálobarevný, pevný, stabilní. Pokud budete chtít dodatečně do akrylátové vany navrtat madla, podhlavníky, tak to není žádný problém, protože samotné navrtání jde velmi snadno.

Nekvalitní akrylát poznáte tak, že už při výběru je samotná cena vany velmi nízká (např. vana 160 cm za 2.500,- Kč) a síla materiálu se pohybuje pouze kolem 1 mm. S takovým výrobkem si svoji koupelnu moc dlouho neužijete, protože po čase může například popraskat, nebo zežloutnout. Kvalitní akrylátová vana má tloušťku cca 4,5 mm.

Antibakteriální úprava povrchu vany potlačuje poréznost materiálu a daleko lépe se pak vana udržuje v čistotě.

56479_santech-obdelnikova-akrylatova-vana-smart-160x72-5-cm-doprava-zdarma

SANTECH nízká akrylátová vana ONE 160x72,5 cm, SAONE160

67655_cleo-vana-170

POLYSAN CLEO obdélníková vana 160x70x48cm

Smaltovaná ocel zaručí dlouhou životnost výrobku. Oproti akrylátu je ocel mnohem těžší a je na omak studená. Vana vyrobená z oceli je neporézní (bez pórů) a stálobarevná. Po napuštění teplé vody se ocelová vana příjemně zahřeje a je na omak pro změnu teplá.

Litý mramor (LM) má tepelně-izolační vlastnosti a vyhovuje nejpřísnějším hygienickým normám. Vyznačuje se vysokou pevností, elegantním designem a stabilitou. Výrobky z litého mramoru jsou vyráběny technologií odlévání do forem, čímž se dosáhne stejnorodosti materiálu ve všech směrech. Největším kladem litého mramoru je fakt, že i když má sílu jen 30 mm, jeho nosnost je až 300 Kg. Instalace vany z LM je možná na nožičky s panelem, nebo podezděním.

68939_sussi-vana-anf

Polysan SUSSI L volně stojící vana litý mramor 160x70x49,5cm

ABS plast je velmi podobný akrylátovému materiálu. Vana z tohoto materiálu obsahuje i malé množství akrylátu, který tvoří pouze slabou vrstvu pod níž se nachází ABS plast. Nevýhodou těchto van je rychlé žloutnutí, slabší množství materiálu a poréznost. Poznat se dá tak, že proti světlu bude vana prosvítat a dostupná bude za velmi nízkou cenu. Záruka na tyto vany bývá maximálně 2 roky, takže je ideální pouze ke krátkodobému užívání do pronájmu apod.

Zaměřte se na detaily

Pokud budete chtít zažívat relaxační požitek z koupání, stačí si vybrat z hydromasážních van. Hydromasážní systém vám spolehlivě uvolní ztuhlé svaly po celém těle.

Integrované sedátko vám umožní ve vaně nejen pohodlně sedět, ale může sloužit jako odkládací plocha.

72913_polysan-sirius-130x130-frame-vana-s-konstrukci--49211

Polysan SIRIUS 130x130 FRAME vana s konstrukcí

Ergonomické prolisy vám umožní si ve vaně pohodlně číst knihu a přitom se cítit pohodlně.

Pokud se chcete koupat ve vaně ve dvou, nejlepší volbou bude odtok umístěný uprostřed. Takto umístěný odtok nebude překážet v sedací části vany, což je určitě žádoucím kritériem.

Z vany můžete částečně vytvořit i sprchový kout a to dokoupením vanové zástěny. Vana se dá vyšperkovat ještě podhlavníkem a madlem. Madlo vám může pomoci k bezproblémovému vstupu do vany.

67598_bs-97-1

POLYSAN RENDE vanová zástěna 970mm

Rada na závěr. Při výběru se zaměřte hlavně na kvalitu materiálu, velikost vany a na to, co od vany vlastně očekáváte.

Podívejte se na různé kategorie van zde:

Akrylátové vany

Ocelové vany

Vany z litého mramoru