Jak vybrat hydromasážní vanu?

Jak vybrat hydromasážní vanu?

Chcete si večer dopřát horkou koupel s relaxací a uvolněním, ale pořád to ve vaší obyčejné vaně není ono? Máme pro vás řešení, které nabízí spoustu dalších výhod a ocení je také vaši členové rodiny. Řešením je hydromasážní vana, kterou vaše tělo ocení a budete se cítit lépe jak fyzicky, tak psychicky.

Masážní systémy jsou na výběr celkem dva, a to hydromasáž a vzduchová lázeň. Pokud požadujete obě varianty najednou, dá se zakoupit i kombinovaný systém.

Hydromasáž (Whirlpool) se dá přirovnat k ručním masážím. Proudy vody, které vycházejí z trysek mají určitou sílu, díky které dochází k masáži jednotlivých partií těla. Intenzita vody se dá regulovat pomocí ovládání, které je zabudováno na okraji vany (regulátoru vzduchu). Takže ve skutečnosti si například můžete zvolit nejdříve slabší tlak vody a poté pozvolna přecházet na silnější. Pomocí pohyblivých částí trysek si můžete nastavit směr proudu vody. Celková síla systému se odvíjí od celkového počtu trysek a jejich rozmístění.

Hydromasážní systém se doporučuje zejména: u rekonvalescence poúrazových a pooperačních stavů, k celkovému zvýšení fyzické a psychické kondice, při fyzickém vypětí a svalové únavě, u chronických revmatických chorob, u některých chorob krevního oběhu a cév, u chronických chorob dýchacího systému, u funkčních nervových poruch, částečného ochrnutí, ke snížení bolesti pohybového aparátu.

Dávkování masáže: 

Masáž se doporučuje provádět nejdříve 2 hodiny po jídle. Trysky se musí nasměrovat na nejvíce namáhaná místa a poté regulujeme intenzitu masáže. Účinky masáže zvýšíme střídáním tlaků. Obvyklá frekvence dávkování masáže je 2x-3x do týdne.

Vzduchová lázeň (air masáž, airpool) nebo také perlička chcete-li, funguje formou předehřátého stlačeného vzduchu, který vychází speciálními celokovovými tryskami. Pomocí kompresoru se vhání soustavou trubic vzduch do vany právě prostřednictvím trysek po celé ploše dna. Vzduchová lázeň je vhodná pro odpočinek a relaxaci.

Air masáž se doporučuje při revmatických potížích, nemoci pohybového aparátu, neurologických nemocích, nespavosti, psychickém vypětí a pro snížení bolesti.

Dávkování masáže:

Lázeň se doporučuje provádět obden. Doporučená teplota lázně je až do 40°C a doba pobytu až 30 minut.

Upozornění! Při příliš horké koupeli a dlouhé době masáži může dojít k vysilování organismu. V případě jakýchkoliv potíží je důležité délku pobytu a teplotu koupele konzultovat podle svého aktuálního zdravotního stavu s lékařem.

Údržba hydromasážní vany probíhá pomocí automatického dezinfekčního systému s proplachem hydromasážního potrubí. Automatický provoz se spustí po stisknutí tlačítka. Poté je vše řízeno automaticky mikroprocesorem a je možné opustit koupelnu. Na celý cyklus proplachu se spotřebuje pouze 15-25 l vody.

Na čištění a údržbu vnějších částí hydromasážní vany se nesmí používat chlór a abrazivní čistící prostředky. Na trysky (kovové části) používejte speciální prostředky určené pro leštění zašlých kovů, nebo doporučené přípravky od jednotlivých výrobců těchto van.

Jak čistit masážní vanu pokud není součástí přímá dezinfekce neboli proplach? Vanu napustíme vlažnou vodou 5-10 cm nad trysky. Čistící prostředek nalijeme v požadovaném množství dle výrobce do vany. Postupně začneme zapínat a vypínat hydromasážní systém celkem zhruba 15 minut. Tento proces je nutný z důvodu rychlého pěnění vody s přípravkem. Je nutné během tohoto čištění od vany neodcházet. Po vypuštění vany celý proces zopakujeme, ale bez čisticího prostředku. Po každém používání je žádoucí otřít trysky do sucha flanelovým hadříkem.

V hydromasážní vaně se nedoporučují používat tuhá mýdla, jelikož zanáší hadicové rozvody masážní vany.

Automatické vysoušení funguje na bázi odvodnění a vyčištění airmasážních hadic vzduchem. Po každém použití airmasáže a následném vypuštění vody z vany se po několika minutách sám zapne kompresor, který tlakem vzduchu vyžene zbytkovou vodu z hadic ven do vany a ta následně odteče do odpadu.

Bezpečnostní senzor hladiny slouží k tomu, aby při nedostatku vody ve vaně (když je voda po úroveň hydromasážních trysek) neumožnil zapnout hydromasáž a tím zabránil jejímu poškození.

Při nákupu hydromasážní vany je důležité rozmyslet si, zda budete vanu obkládat obklady, nebo budete požadovat krycí panel. Krycí panel je výhodnější než obklad. Samotná dostupnost pod vanu s krycím panelem je tak snazší a rychlejší.  

Stavební připravenost

Prvním krokem před samotným výběrem typu masážní vany je vzít v úvahu rozměr půdorysu a jednotlivé umístění zařizovacích předmětů.

Vodoinstalace musí být provedena dle předpisů pro vnitřní vodovody dle EN 806-1 a vnitřní kanalizace dle EN 274. Odpadová roura zakončená hrdlem s průměrem 50 mm musí být vyvedena v úrovni podlahy, v případě vyvedení ze zdi musí být opět v úrovni podlahy.

V případě vanové baterie ze zdi je nutné brát v potaz, na jaké místo bude nejvhodnější vanovou baterii instalovat. Ve výšce 800 – 850 mm od podlahy se vyvedou vývody pro teplou a studenou vodu v rozteči baterie.

Elektroinstalaci pro hydromasážní vanu smí vykonávat pouze osoba vlastnící platné osvědčení.

Všechny pokyny a celou stavební připravenost pro instalaci hydromasážní vany zasíláme na e-mail po vytvoření objednávky na našem e-shopu. V dokumentu se například můžete dočíst postup instalace vany s krycím panelem, nebo s obezděním, umístění a velikost revizních otvorů, specifikaci hydromasážního systému, čištění, údržbu a další důležité informace.

Hydromasážní vanu si můžete doplnit ještě o chromoterapii, chromoterapii Swiss, přímou dezinfekci do masážní vany, relax well jets poklepové trysky, dvoucestný ventil pro masážní vanu, topení do masážní vany, kompresorem s předehřevem vzduchu, akrylátovým čelním panelem, čelním panelem z konstrukční desky vhodný k obkladu.

Chromoterapie – automaticky, nebo samostatně se měnící barvy.

Chromoterapie Swiss – 10 led světýlek po obvodu celé vany.

Přímá dezinfekce – automatický dezinfekční systém s proplachem hydromasážního potrubí

Relax well jets – elektromagnetické trysky potažené silikonem určené k masáži zad, chodidel s možností regulace síly masáže.

Dvoucestný ventil – regulace zvýšení proudu vody na požadované partie, zejména na záda

Topení – automatické dohřívání vody

Kompresor – vhání do air- vzduchových rozvodů masážního systému ohřátý vzduch

Akrylátový čelní panel – panel z akrylátu s antibakteriálním povrchem

Čelní panel z konstrukční desky – panel vhodný k obkladu mozaiky. Je nutné vytvořit větrací otvor v místě umístění komponentů. Po obložení už stačí panel pouze zasilikonovat k vaně.