Jak vybrat vaničku do sprchového koutu?

Při výběru sprchové vaničky berte v potaz následující body:

Rozměr

U rozměru sprchové vaničky dávejte pozor na to, aby byla vnitřní část budoucího sprchového koutu komfortní pro sprchování. Nejmenším komfortním rozměrem pro sprchování je varianta 90x90 cm. Samozřejmě zde platí pravidlo, čím větší sprchový kout, tím komfortnější sprchování. Vanička je základním kamenem celého sprchového koutu, proto pokud můžete, volte rozměr co největší. 

vanička1

Výška

Výška sprchové vaničky může značně ovlivnit její komfortní vstup. Bezpečný a pohodlný vstup je důležitý hlavně pro seniory, nebo osoby s omezenou hybností. Výška tak může být pouhé 3 cm, ale i 30 cm. 

Tvar

Sprchové vaničky mohou mít různé tvary:

Obdélníkové sprchové vaničky nabízí nejvíce rozměrových variant. Umístění odpadu u obdélníkových tvarů může být odlišné.

Čtvercové sprchové vaničky jsou nabízeny v rozměrech 80x80 cm, 90x90 cm, 100x100 cm.  Odpad může být umístěn uprostřed, v rohu nebo na kraji vaničky. 

Čtvrtkruhové sprchové vaničky jsou nejoblíbenější v rozměru 90x90 cm. Tento tvar s rádiusem 550 je nejvhodnější variantou do panelákové koupelny. 

vanička2

Materiál

Vaničky do sprchového koutu mohou být vyrobeny z různých materiálů. Nejkvalitnějším a zároveň nejžádanějším materiálem je litý mramor. Tento materiál se vyznačuje stabilitou, pevností a stálobarevností.

Akrylátové vaničky jsou lehké a je s nimi snadná manipulace. Akrylát jako takový nabízí široké množství tvarů. Vaničku z tohoto materiálu tak můžete pořídit například s integrovaným sedátkem. 

Smaltované (ocelové) vaničky se vyznačují především velkou odolností proti poškrábání a lze je čistit abrazivními přípravky. Povrch takové vaničky může být i upraven speciální protiskluzovou vrstvou. 

Keramické vaničky jsou pevné a odolné. Keramika se navíc velmi snadno udržuje. U vaniček z keramiky může být nanesena i speciální protiskluzová úprava.