Důležité upozornění výrobce SanSwiss - do 31.3.2024 nebude možné z důvodu závady na výrobním zařízení objednávat výrobky se sklem 87=Screen.

Sprchová vanička - mělká nebo hluboká?

Komfortní užívání sprchového koutu je určen vhodně zvolenou sprchovou vaničkou. Nabídka sprchových vaniček na trhu je velmi bohatá - vybírat můžete z klasických provedení, nebo můžete zvolit hlubokou sprchovou vaničku. 

Sprchový kout se sprchovou vaničkou - tvary a rozměry

Sprchová vanička je doplňkovým prvkem sprchového koutu. Při výběru vaničky je nutné znát tvar a rozměr sprchové zástěny. Nejlepší volbou je výběr vaničky i zástěny od stejného výrobce (např. SanSwiss). Při výběru obou výrobků od stejného výrobce budete mít jistotu, že do sebe oba výrobky zapadnou. 

Sprchové vaničky jsou dostupné v různých tvarech. Nejoblíbenějším tvarem je čtverec, obdélník, nebo čtvrtkruh. Správný model vybírejte podle volného místa v koupelně. Pokud je koupelna malá, doporučujeme vybírat čtvrtkruhovou nebo čtvercovou vaničku. U těchto tvarů můžete zvolit rohový vstup sprchového koutu, který ušetří místo v koupelně. 

Pokud se rozhodnete pro čtvrtkruhovou vaničku, ujistěte se, že její rádius je stejný jako u vybrané sprchové zástěny. 

Výběr rozměru vaničky je důležitý hlavně z hlediska komfortu při sprchování. Pokud je v koupelně dostatek místa, vybírejte výrobek co největší. U velkého sprchového koutu můžete například instalovat sklápěcí sedátko, madla apod. Při volbě malého rozměru může být samotné sprchování obtížnější a nekomfortní. 

Hluboká sprchová vanička

Běžně dostupné sprchové vany mají hloubku okolo 5 cm. V prodeji jsou ale i vaničky s hloubkou cca 30 cm. Pokud vlastníte malou koupelnu a není možná instalace klasické vany pro koupání, můžete si pořídit vysokou sprchovou vaničku. Hluboká vaničky má spoustu výhod. Jednou z výhod je možnost praní prádla, koupání dítěte, psa apod. 

U některých sprchových vaniček je výhodou integrované sedadlo v rohu. Toto sedátko lze využít i jiným způsobem než jen na sezení. Poslouží i jako odkládací prostor pro šampony nebo sprchové gely. U vysokých vaniček je důležité si uvědomit, že pro osoby s omezenou pohyblivostí, nebo pro starší osoby nebude příliš komfortní vstup a odchod ze sprchového koutu. 

Hluboká sprchová vanička se dá instalovat na nosnou konstrukci a poté se obezdí a vytvoří revizní otvor pro sifon, nebo ji lze zakoupit i s krycím panelem, který v případě potřeby jen jednoduše odejmete a odložíte na stranu. Krycí panel je ideální volbou například pro panelákové koupelny. 

Nízká sprchová vanička

Moderní a minimalistické řešení, to jsou nízké sprchové vaničky. Instalaci lze provést na podlahu, nebo v některých případech i formou zapuštění do podlahy. S nízkou vaničkou jednoduše vytvoříte bezbariérový vstup do sprchového koutu. 

Při výběru dávejte také pozor na umístění sifonu. Některé typy mají sifon umístění na dlouhé či krátké straně, případně je možné umístění i přímo uprostřed. 

70833-3_polysan-selma-hluboka-sprchova-vanicka--ctvrtkruh-s-konstrukci-90x90x30cm--r550--bila--28711

Sprchová vanička 90x90 hluboká

71571_flexia-vanicka-z-liteho-mramoru--160x90x3-5cm--71539

Sprchová vanička litý mramor

w20q_high_1

Sprchová vanička 90x90 litý mramor