Důležité upozornění výrobce SanSwiss - do 31.3.2024 nebude možné z důvodu závady na výrobním zařízení objednávat výrobky se sklem 87=Screen.

Čím čistit chromové baterie?

ČIŠTĚNÍ CHROMOVÝCH BATERIÍ

Každá koupelnová baterie bez ohledu na materiál ze kterého je vyrobena, povrchovou úpravu, značku nebo cenu se zašpiní. Čištění je tedy žádoucí.
Čištění chromových povrchů však vyžaduje speciální ošetření.
V tomto článku vám prozradíme, jak pečovat o chromové baterie, aby vydržely co nejdéle lesklé a čisté.
Zjistíte, že udržet dokonalý lesk není vůbec složité a podomácku vyrobené metody čištění chromu jsou stejně účinné (a bezpečné) jako profesionální přípravky.
Pochopíte také příčiny chromových skvrn, abyste věděli, jakému chování se vyhnout a jaké dobré návyky naučit ostatní členy domácnosti.

DSC09696

Co je to chrom?
Kovový chrom je stříbřitě šedý kov. V důsledku jeho reakce s kyslíkem vzniká oxid chromitý, který vytváří ochranný povlak s antikorozními vlastnostmi. Z tohoto důvodu je chrom široce používán v průmyslu k potahování ocelových součástí.
U koupelnových baterií se nanáší na niklovou vrstvu. Zvyšuje estetiku výrobku a chrání jej proti korozi. Je velmi důležité, aby nanesená vrstva chromu byla těsná a souvislá. Jen tak může dlouhodobě plnit svou funkci. Tento povlak je poměrně jemný, takže čištění chromovaných povrchů vyžaduje zvláštní péči.

Vlastnosti chromového povrchu
Chrom zaujme krásným, elegantním leskem. Je nadčasový a stylově univerzální, a proto již léta kraluje koupelnám po celém světě. Slouží užitnosti a zároveň je jedinečnou ozdobou koupelny.
Bohužel se na chromovaném povrchu rády shromažďují nečistoty (prach, zbytky kosmetiky atd.) a vytvářejí skvrny a usazeniny, které jsou jasně viditelné a znehodnocují baterii. Jde o běžný jev při každodenním používání v koupelně, proto je potřeba zajistit pravidelné čištění chromových povrchů, aby nátěr vydržel co nejdéle v původním stavu.

Jak čistit chromové povrchy?

Chromový povlak, který pokrývá koupelnové armatury, je velmi citlivý na drhnutí, tření a působení silných čisticích prostředků.

Snadno se poškodí, takže než se pustíte do čištění chromovaných povrchů, naučte se správný postup. V první řadě je třeba baterii čistit pravidelně, častěji než celou koupelnu, nejlépe každé 2-3 dny. Systematická péče pomáhá předcházet tvorbě odolných nečistot. Pokud nejsou chromované baterie pravidelně čištěny, mohou pak vyžadovat použití agresivních chemikálií, které zvyšují riziko poškození kování.

K čištění chromových baterií používejte pouze měkké hadříky, jako je hadřík z mikrovlákna.

Ostré houbičky a kartáče s tvrdými štětinami mohou snadno poškodit jemný povlak. Pokud při mytí koupelny omylem potřísníte baterii silným chemickým prostředkem, povrch důkladně opláchněte a vytřete dosucha.

Profesionální způsoby čištění chromu

Používáte-li chemikálie, používejte speciální přípravky na čištění chromovaného povrchu. Stejně jako u nerezu by čištění chromovaných povrchů profesionálními chemikáliemi mělo být vždy až tou poslední možností. Silné chemikálie používejte pouze v případě, když domácí metody čištění chromu a jemné čisticí prostředky (např. prostředek na mytí nádobí) nepřinášejí uspokojivý výsledek. Pokud se potýkáte s extrémně odolnými nečistotami (stará špína, vodní kámen, zaschlé mýdlo, mastnota), pořiďte si odborný, tekutý přípravek na čištění chromových armatur. Sanitární keramiku, obklady a armatury nikdy nečistěte jednou houbou a stejným čisticím prostředkem. Každý z těchto povrchů vyžaduje použití různých účinných látek. Než sáhnete po profesionálních metodách čištění chromu, seznamte se s osvědčenými domácími metodami.

Pokud používáte chemikálie, použijte speciální přípravky na čištění chromových armatur.

Domácí způsoby čištění chromu

Každodenní čištění chromových povrchů bez použití chemikálií je snadné. Doma najdete vše, co je k čištění potřeba. Chromový povrch se vyplatí jednou týdně otřít hadříkem namočeným v roztoku vody a octa. Baterie tak můžete bezpečně vyčistit a vrátit jim krásný lesk. K boji s velkou a odolnou špínou a vodním kamenem lze použít i roztok vody s octem. Místo působení pak překryjeme vatou nebo ligninem namočeným v přípravku a necháme asi 30-40 minut působit. Alternativou octa je kyselina citrónová (nebo běžná citronová šťáva). Umožňuje vám zbavit se vodního kamene a usazenin a má baktericidní a fungicidní vlastnosti. Na čištění pochromovaného kování doma můžete použít i salicylový líh (nezanechává šmouhy, poskytuje nádherný lesk a zároveň povrch dezinfikuje). Zbytky mýdla a další kosmetiky lze snadno odstranit pomocí prostředku na mytí nádobí. Po použití čisticího prostředku - i přírodního - vždy důkladně opláchněte a baterii otřete do sucha.

Příčiny znečištění chromem

Čištění chromových povrchů je nevyhnutelné. Při každodenním používání koupelny se snadno znečistí povrch vodovodní baterie, pracovní deska nebo keramika. Pokud baterii ihned po použití nevytřete do sucha, začnou mokré skvrny samovolně zasychat, na povrchu budou vidět zbytky mýdla nebo vodního kamene – to jsou hlavní příčiny skvrn na chromu. Nakonec baterie přestane být lesklá. Když nejsou chromové povrchy pravidelně udržovány, může být účinné pouze profesionální čištění chromu (a ne vždy tomu tak je).

Kdy chrom není možné vyčistit

V některých případech nemusí být chromový povrch vyčistitelný. Když chcete za každou cenu odstranit nečistoty z velmi zanedbané baterie a používáte silnou chemii, ostré předměty nebo čistící prostředky z povrchu důkladně nespláchnete, můžete rychle poškodit chromovou vrstvu, což má za následek skvrny, změnu barvy a tmavé nevzhledné skvrny. Takto poškozený chromový povrch nelze opravit. Máte tedy 2 možnosti – buď si zvyknete na poškozenou baterii, nebo vyměníte baterii za novou. V takovém případě budete vědět, že čištění chromovaných povrchů vyžaduje velkou péči. Vždy se řiďte pokyny výrobce k údržbě daného produktu a jako vodítko používejte pouze rady a tipy dostupné na internetu.

Z našeho sortimentu můžete vybírat v chromovaných provedeních vodovodní baterie k umyvadlům, sprchové baterie, vanové baterie, bidetové baterie nebo také termostatické baterie

baterie1