Koupelna ve skandinávském stylu

Trend koupelen zařízených ve skandinávském stylu je aktuální již delší dobu. Na internetu a v časopisech o bydlení je možné najít spoustu inspirace, fotek a nápadů, jak efektivně takovou koupelnu zařídit. Co je skandinávský styl, jaké jsou jeho prvky a jaké vybrat koupelnové doplňky, pokud chcete takový styl zařídit? O tom se dočtete v našem dnešním článku. 

Čím se skandinávský styl vyznačuje?

Skandinávský styl je velmi oblíbený a přišel k nám již před několika lety. Vyznačuje se zejména jednoduchostí a funkčností. Ve skandinávské koupelně převládají neutrální, světlé barvy jako je béžová, bílá, krémová nebo i pastelová. Přírodní materiály v této koupelně nesmí chybět. Je to například dřevo nebo kámen. Všechny prvky umístěné a použité ve skandinávské koupelně musí tvořit jeden celek. Důležité je také použití různých vzorů.

Skandinávskou koupelnu můžete zařídit ve strohém, nebo naopak útulném vzhledu. Koupelna v tomto stylu vás jen tak neomrzí a jen tak nevyjde z módy. Je to díky kombinaci nových trendů s nadčasovými formami. 

Jaké vybrat koupelnové zařizovací předměty?

Při výběru koupelnového vybavení je dobré zaměřit se na výběr bílých komponentů spolu s dřevěnými. Koupelnový nábytek je tak dobré vybírat v přírodních odstínech dřeva a umyvadlo volit keramické v klasické bílé barvě. Ideální jsou například skříňky Module s umyvadlem JOY 3 nebo Glance od firmy Dřevojas. Pokud jste příznivci originálních interiérů, určitě se vám také budou líbit volně stojící vany Santech New Time, které lze instalovat ke zdi, nebo do rohu koupelny. U sprchových koutů jsou ideální tzv. Walk-In zástěny SanSwiss, které lze zakoupit i v bílém provedení, např.STR4P. 

Jedním z nejdůležitějších prvků je výběr obkladů a dlažby. Výběr je téměř neomezený. Ve skandinávském stylu se používají převážně světlé odstíny, ale mohou být použity i živější odstíny. Příklad může být tmavě zelená, nebo odstíny zelené. I kombinace různých formátů je povolena. Například malé bílé obklady imitující cihličky, mohou být kombinovány s dlouhou dlažbou v imitaci dřeva. Vyloučeny nejsou ani drobné geometrické vzory, patchwork nebo i rybí kost. 

koláž

Čím koupelnu obohatit?

Koupelna může po dokončení obkladačských prací působit trochu sterilně a chladně, proto je důležité správně vybrat doplňky, které koupelnu rozzáří a dodají jí jedinečný charakter. Jedním z doplňků může být kulaté zrcadlo v dřevěném nebo černém rámu. Zrcadlo může vytvořit s podkladem světlých obkladů kontrastní efekt. Žádoucí jsou také živé rostliny, zejména ty zelené. Ideální je vybírat méně náročné odrůdy, které mají rády vysokou vlhkost a nepotřebují světlo. Koupelnu ve skandinávském stylu můžete navíc doplnit o velké obrazy v dřevěných rámech, tkané lněné koše, designové vázy, dřevěné sušáky ručníků apod. 

wc