Jak vybrat sprchovou zástěnu k vaně?

Vanová zástěna jako taková je skvělou volbou, pokud vám prostor koupelny nedovoluje pořídit si sprchový kout. Zástěna spolehlivě zamezí stříkání vody mimo vanu, což je určitě při sprchování žádoucí. Sprchových zástěn existuje mnoho, a proto jsme pro vás připravili tento článek, kde se dozvíte mnoho užitečných informací a samotný nákup pro vás bude snadný a rychlý.

Jakou zástěnu vybrat

Rámová či bezrámová? Z designového hlediska si můžete vybrat z těchto dvou variant. Každopádně tvar zástěny vždy vybírejte podle tvaru vany.

Výplň vanové zástěny může být buď z bezpečnostního skla, nebo z plastového materiálu. Pokud jde o maximální bezpečnost, je dobrou volbou bezpečnostní sklo. Díky sklu je zástěna stabilnější. Pro snadnější údržbu se zaměřte na sklo s antiplakovou úpravou již z výroby. Díky této úpravě bude voda po skle snadno stékat a nebude na povrchu zasychat. Tato úprava ale není všemocná a tak je velmi důležité o sklo pravidelně pečovat pomocí speciálních přípravků a ochranný povrch obnovovat.

Možnosti otvírání

Vanové zástěny jsou buď pevné, nebo skládací. Pevná varianta není otvíratelná a je pevně připevněna ke zdi. Skládací varianty jsou různé a jsou většinou rozděleny do několika částí, které se skládají za sebe. Můžou být třídílné, čtyřdílné nebo i pětidílné. Pro asymetrické vany nebo obdélníkové vany musíte dbát na rady výrobce a vybírat dle jejich doporučení. Tvar zástěny vybírejte podle typu vany a nejlepší možností je vybírat zástěnu přímo i od stejného výrobce vany. Zajistíte tak 100% kompatibilitu mezi oběma výrobky. Pokud zvolíte variantu skládací či otvíratelnou, bude zároveň do vany lepší přístup a v případě úklidu i lepší manipulace než u zástěny pevné. Některé varianty dokonce disponují pneumatickým zdvihem, pomocí kterého bezpečně zástěna vyjede o pár centimetrů nahoru, a můžete ji odklopit nad vanovou baterii.

Profily vanových zástěn

Na trhu jsou varianty profilů nabízeny v několika provedeních. Bílá barva je sice elegantní a dobře se udržuje v čistotě, ale je náchylnější na poškrábání. Lepší variantou je tzv. eloxovaný hliník, který je méně náchylný k mechanickému poškození.  

Rozměry zástěn a samotná instalace

Pokud jste již rozhodnuti pro pořízení vanové zástěny, pamatujte také na to, jestli zástěně nebude překážet vanová baterie, polička ve vaně, nábytek před vanou adpod.

Rozměry zástěn jsou různé. Ale vždy pamatujte na pravidlo, že pro pohodlný vstup do vany je ideální vstup alespoň 70 cm.

Instalace výrobku je rychlá a snadná. Většina vanových zástěn se připevňuje pomocí hmoždinek a šroubků. Pokud se budete při instalaci držet pokynů instalačního návodu, nemůžete udělat chybu.