Jak vybrat vodovodní baterii

Jak vybrat vodovodní baterii

Pokud právě dokončujete koupelnu, nebo se chystáte teprve k její realizaci, bude vás jistě zajímat, jak správně vybrat vodovodní baterii. Na trhu je dnes již velké množství vodovodních baterií a je velmi obtížné vybrat tu správnou, která splní naše očekávání a třeba ušetří i nějakou tu korunu ve spotřebě vody jako takové. My vám dnes poradíme, jaké druhy jsou k dostání u prodejců a jaké si můžete přát funkce.

Rozdělení baterií podle umístění

V případě koupelny budete potřebovat pořídit více než jednu baterii. Jednu potřebujete do vany, další do sprchy, jinou zase k umyvadlu. Proto je dobré znát jejich rozdělení. Podle umístění jsou děleny na stojánkové, podomítkové a nástěnné. Stojánkové baterie umisťujeme k umyvadlům, podomítkové a nástěnné k vaně nebo sprchovému koutu. Nástěnné baterie můžeme dělit ještě podle jejich rozteče, které se vyrábí ve 100 a 150 mm. Varianta 100 mm se upřednostňovala dříve a dnes ji můžeme vidět už jen ve starších koupelnách, dnešním standardem je druhá varianta tedy 150 mm, která je více k dostání na trhu.

Srdce a tělo baterie

Kartuše, aneb srdce baterie je její nejdůležitější součást. Její kvalitu poznáte tak, že je tvořena dvěma keramickými destičkami s otvory. Levnou variantu kartuše poznáte podle jejího materiálu. Jsou většinou vyrobeny z plastu a nekvalitních materiálů. Baterie s nekvalitní kartuší pak mají různé závady jako například kapání, prosakování aj. Důležité je také samotné tělo baterie. Nejkvalitnější a odolnější jsou těla vyrobena z mosazi, nebo z jeho slitin.

Design baterie

Vzhled baterie vybírejte i spolu s koupelnovými doplňky. Aby vaše koupelna ve finální úpravě působila jednotně, doporučujeme při volbě zaobleného designu, volit i zaoblené doplňky a řídit se tak i v případě jiných tvarů a designů. Nejlepší volbou je držení se jedné série baterií, to vám ušetří váš čas. Velikost volíme podle velikosti umyvadla, pokud máme malý rozměr umyvadla, volíme i menší baterii. K umyvadlu na desce kupujeme vysokou baterii apod. Ovládání volíme mezi kohoutkovým nebo pákovým typem a regulaci vody mezi pákovou a termostatickou variantou.

Rada na závěr

Při výběru vodovodní baterie se řiďte hlavně kvalitou a dobou záruky, kterou výrobce garantuje. Levné baterie z nekvalitních materiálů bez dlouhé záruky se mnohdy ještě prodraží kvůli opravám, nebo nahrazením nového výrobku.