Důležité upozornění výrobce SanSwiss - do 31.3.2024 nebude možné z důvodu závady na výrobním zařízení objednávat výrobky se sklem 87=Screen.

Jak vybrat žebřík do koupelny?

Koupelna stejně jako jiné obytné místnosti vyžadují komfortní teplotu, jaké vytápění do koupelny? Lze to zajistit více způsoby. Pokud máme v bytě topný okruh napojený na kotel (jakéhokoliv druhu), máme více možností jak teplo v koupelně popř. wc zajistit:

  • Radiátor – standartní deskový radiátor o potřebných rozměrech, který se určuje z m3 vytápěného prostoru. Na základě dispozice koupelny lze zajistit topné těleso potřebné výšky, šířky i hloubky.
  • Designové radiátory – jedná se o topná tělesa s důrazem na vzhled, která jsou nějakým způsobem jedinečná, a to jak tvarem, tak i barvou. Opět platí, že potřebný výkon topného tělesa je nutné vypočítat z m3 vytápěného prostoru. Za zmínku například stojí BLOCK otopné těleso 280x1330 mm
  • Otopné žebříky – topná tělesa přizpůsobená svým tvarem právě do koupelen a wc. Lze zakoupit tělesa chromová nebo bílá, na objednávku lze objednat tělesa v jakékoliv barvě vzorníku RAL. Nejprodávanější jsou bílé topné žebříky, které barevně souzní např. s umyvadlem či toaletou, vanou (akrylátovou nebo ocelovou), sprchovou vaničkou. Pokud preferujete elegantnější variantu chromového topného tělesa, která ladí s vodovodními bateriemi, sprchovými kouty v chromové variantě, wc tlačítky chrom, potom nepodceňte výběr. U těchto těles je nutné aby finální úprava – tedy obalení chromové vrstvy na ocelový polotovar proběhlo adekvátní chemickou reakcí, tedy v lázni. Zamezí se tak odlupování chromové vrstvy např. při zatékání náplně při odvzdušňování topných těles. Hlavní výhodou otopných žebříků je možnost zavěšení vlhkých ručníků, rychlejší sušení menších částí oblečení (spodní prádlo, ponožky). Základní šířky je 45 cm, následuje šíře 60 cm a nejširší tělesa jsou 75 cm. Základní výška je 65cm, dále záleží na typu výrobce jaké výšky těles vyrábí. Otopné žebříky mohou být buď rovné nebo oblé (lepší manipulace s věsěním ručníků, vyšší prostorová náročnost na instalaci). Platí, že potřebný výkon topného tělesa je nutné vypočítat z m3 vytápěného prostoru. Doporučit můžeme ZIG otopné těleso 500x1096 mm
  • Kombinovaný otopný žebřík nebo kombinovaný radiátor do koupelny s možností připojení do elektrické sítě (viz. níže).

topný žebřík

DORLION otopné těleso 500x1200 mm

Pokud nemáme v bytě topný okruh napojený na topné medium (byty v panelových domech)

V těchto koupelnách máme možnost instalovat elektrický topný žebřík, tedy otopný žebřík s topnou spirálou, která se instaluje do zásuvky. Topným mediem  v tomto případě je ocelová tyč s kabelem. Náplň do topného žebříku je buď nemrznoucí teplonosná směs Likido (vyšší vodivost) nebo destilovaná voda. Toto medium může být napojeno na topný kabel s termostatem s možností navolení intenzity vytápění, či bez termostatu – zapojení do zásuvky topí – vypojení ze zásuvky netopí. Výběr topných tyčí opět záleží na preferencích výrobce, designu apod.

Jak výkonný žebřík do koupelny?

Potřebný výkon topné tyče by měl souhlasit s kapacitou topného tělesa, kterou určuje výrobce jak tyčí, tak otopných žebříků. Nejdůležitějším kritériem jsou m3 místnosti.

Jak vysoko umístit topný žebřík?

Otopná tělesa neinstalujte do vyšší výšky než dosáhnete s ručníkem. Dále bude potřeba odvzdušnění či doplnění tekutiny.

Závěrem mi dovolte pár dobrých rad:

- koupelnové otopné těleso by nemělo být vidět jako hlavní prvek v koupelně. Plní hlavně funkci praktickou, tedy pokud to dispozice koupelny umožní, instalujte blízko vany, sprchového koutu apod.

- topné těleso u koupelnového nábytku se zrcadlem nebude nejšťastnějším umístěním z hlediska designu.

kb905.137417478686902

KARBO elektrický sušák ručníků, kulatý, 500x1600 mm