Praktické tipy - jak vybrat nábytek do koupelny?

Jak vybrat koupelnový nábytek?

Důležitá otázka, jejíž odpověď je nutno hledat již v dispozici koupelny, tzn. pokud máme již jasně dané parametry – rozvod vody a odpadu je  již nainstalovaný, musí výběr skřínky s umyvadlem vycházet z těchto skutečností. Pokud se jedná o nově plánovanou koupelnu je nutné zohlednit potřeby uživatelů koupelny. V případě vícečlenné rodiny je vhodná skříňka s umyvadlem větší šíře. Ve větší koupelně bych doporučoval dvojumyvadlo se skříňkou. Nikdy nevíte kdy se sejdete s dalším členem rodiny u umyvadla a koupelnová skříňka s umyvadlem o šíři např. 130 cm umožňuje komfortní užívaní 2 osob zároveň. Doporučit můžeme skříňku s umyvadlem ENZO SZZ4 130. Obecně platí, že čím více uživatelů koupelny, tím více je potřeby úložných prostor. Z tohoto důvodu je nábytek do koupelny nejen záležitost umyvadla, ale součástí může být skříňka s košem na prádlo, závěsná skříňka nízká, závěsná skříňka vysoká, zrcadlová skříňka s úložným prostorem nebo pouze zrcadlo. Ale to až jindy, nyní řešíme skříně do koupelny.

module dřevojas

Dřevojas koupelnová skříňka MODULE SZZ2 140(umyvadlo Glance)

Rozměr 

Samostatná umyvadla již nejsou tak říkajíc v módě. Panelákovým umyvadlům z prazvláštního materiálu je odzvoněno. Tudíž i skříňka do koupelny s umyvadlem by měla mít minimální šíři 50 cm. Doporučit můžeme například skříňku s umyvadlem Intedoor LE MINI 50 3Z. Pokud se do koupelny nevejde takové umyvadlo, budete mít problém se umýt, vyčistit zuby apod. bez postříkání  okolí vodou. Typickým problémem panelákových koupelen je samostatné umyvadlo, kde chybí skříňka pod umyvadlo a investor se rozhodne, že si nějakou skříňku pořídí. Neexistuje univerzální skříňka pod umyvadlo neboť každé umyvadlo je také jiné (jiný výrobce, tvar, rozměr atd.). Tudíž pokud budete řešit nákup umyvadla, myslete i na úložný prostor.

skříňka do koupelny2

Intedoor skříňka s umyvadlem Letty Mini, 3 zásuvky, LE MINI 50 3Z

 

Závěsná skříňka nebo na nožičkách?

Koupelnová skříňka s umyvadlem může být jak závěsná, tak na nožičkách. Sice se pod ní hůře udržuje čistota, ale v případě umakartového nebo SDK  jádra se tomuto řešení nevyhnete. 

na nožičkách

skříňka s keramickým umyvadlem Ohio L 60

Koupelnové umyvadlo - materiál

Pokud jde o materiál, z kterého je umyvadlo vyrobeno, drtivou převahu má sanitární keramika. Je na trhu více než 200 let a dosud nenašla adekvátní náhradu. Důvodem je skoro neporézní struktura, v které neulpívají nečistoty. Další možností může být umyvadlo z litého mramoru, kde však je poréznost vyšší, tudíž i stálobarevnost ne zrovna ideální. Výhodou těchto umyvadel je možnost výlisku s ostrou hranou(designová záležitost), což keramická umyvadla neumí. To z toho důvodu, že polotovar se vypéká v troubě, poté se nanáší glazura.

Takže univerzální rada na závěr?

Pořiďte si co nejširší koupelnový nábytek, který budete komfortně užívat. Pokud máte ještě prostor a potřebu, můžete dokoupit další přídavné skříně ve stejném designu.

nábytek module

Dřevojas koupelnová skříňka MODULE SZZ6 240 (umyvadlo Glance)