Volně stojící vana - jak si vybrat a co vědět před nákupem.

Koupelna s volně stojící vanou je snem mnoha z nás a jejím pořízením tak můžeme vytvořit z koupelny luxusní mini SPA. Obliba volně stojících van neustále roste a s tím jejich výrobci hledají nová a funkční řešení. V nabídce jsou tak nové modely van, které lze instalovat ke stěně nebo do rohu místnosti. Tento aktuálně velmi oblíbený typ vany tak nejen ušetří místo, ale zároveň umožňuje umístit volně stojící vanu i do malé koupelny.

Jakou volně stojící vanu vybrat?

Každá koupelna je jiná a každý uživatel má jiné potřeby i vkus. Při výběru volně stojící vany se zaměřte na:

1.  Rozměry a uspořádání koupelny

2. Kvalitu výrobku (jedná se o investici na mnoho let)

3. Výška osob, kteří budou vanu užívat nejčastěji (šířka i délka vany)

4. Rozpočet

5. Design

73237_71607mcr-177760106447914

Polysan MARLENE CURVE R MONOLITH obdélníková vana 185x85x63cm

Jaký je rozdíl mezi nástěnnou volně stojící vanou a klasickou volně stojící vanou?

Nástěnnou volně stojící vanu je možné instalovat ke zdi, nebo do rohu místnosti. Jedná se tedy o jednu velkou výhodu, díky které ušetříte místo v koupelně. Na tento druh van lze ve většině případů instalovat i vanovou zástěnu díky širšímu okraji(pouze za předpokladu instalace do rohu).

Klasická volně stojící vana je vhodná do koupelen větších rozměrů. Tento druh vany zaručí nevšední vzhled koupelny. Jednou z výhod je možný vstup ze všech stran a možné napouštění vody pomocí elegantní volně stojící baterie z podlahy. 

70386_92130-delonix-anf_1

Polysan DELONIX volně stojící vana litý mramor 170x84x61,5cm

Jak instalovat volně stojící vanu?

Instalace volně stojící vany není časově náročná. Nejdůležitějším krokem před samotnou instalací je dobře naplánovaný přístup k vodě a odtok na správném místě v koupelně. Při přípravě odpadu a přívodu vody pro vanu se vždy řiďte technickým nákresem výrobce. Před zahájením instalace vany ještě jednou zkontrolujte všechny rozměry. Po připojení vany na odpadu je důležité udělat zkoušku těsnosti. Poté je důležité k vaně použít sanitární silikon. U klasické volně stojící vany se silikon nanáší na spodní část vany. U nástěnných van se silikon nanáší mezi obklad (zeď) a vanu) tak aby voda netekla za vanu. 

69749_36612-retro-nohy-bila-cerna-anf

RETRO volně stojící vana 158x73x72cm

Materiál volně stojící vany

Na komfort koupání i snadné čištění má vliv materiál, ze kterého bude vana vyrobena. Akrylát je velmi oblíbený zejména z důvodu tepla. Tento materiál je navíc v případě poškození i snadno opravitelný. S vanou z akrylátu je také snadnější manipulace z důvodu menší hmotnosti.

Vana z litého mramoru má vysoce tepelně-izolační vlastnosti, luxusní vzhled a vysokou odolnost. U tohoto materiálu počítejte s vyšší hmotností a proto pro instalaci vany bude potřeba více osob. 

68942_sussi-vana-anf

Polysan SUSSI R volně stojící vana litý mramor 160x70x49,5cm

Jak pečovat o povrch volně stojící vany?

Volně stojící vana není levnou investicí, proto je dobré o výrobek pečovat tak, aby nám vydržel dlouhá léta v co nejlepším stavu. K čištění je vhodné používat měkký hadřík, teplou vodu a čisticí prostředky ve spreji určeny pro koupelnu. Na vanu nepoužívejte hrubé houbičky a abrazivní prostředky, které by mohly povrch vany nenávratně poškodit. Po čištění je vhodné vanu vytřít do sucha.